Dijagnostika

Holter EKG

Holter monitoring EKG-a je neinvazivna dijagnostička procedura odnosno poseban postupak praćenja rada srca u toku 24h.

 

Ukoliko na jednokratnom zapisu EKG-a ne zabeležimo patološki zapis, a na osnovu pregleda i tegoba sumnjamo na poremećaje ritma, onda se radi Holter EKG-a odnosno postavlja se aparat koji se nosi najčešće 24h I snima EKG u normalnih dnevnim aktivnostima i u toku sna.Kada se EKG zabeleži 24h u svakodnevnoj rutini, aktivnostima, na poslu, stresu i spavanju dobija se realna slika.
Holter EKG-a je izuzetno važan deo pregleda post CoVid pacijenata.

Holter EKG-a se radi u slučaju:

• Sumnje na poremećaj srčanog ritma (aritmiju) ili pauze u radu

• Krize svesti

• Vrtoglavice

KAKO SE IZVODI HOLTER MONITORING EKG-A?

Holter EKG snimanje izvodi se tako što se pacijentu na grudni koš postave elektrode, koje su povezane sa malim aparatom, koji se nosi najčešće oko pojasa. Sam aparat, nešto veći od mobilnog telefona, beleži elektrokardiogram (EKG) pacijenta sve vreme, najčešće u periodu od 24h. Pacijent tokom nošenja holtera, obavlja uobičajene dnevne aktivnosti, i beleži ih u dnevnik aktivnosti. U dnevnik aktivnosti pacijent treba da upisije i smetnje koje ima tom nošenja ovog uređaja ( npr. “ preskakanje” , “lupanje” srca, bol u grudima I sl.)

Tokom nošenja aparata pacijent ne sme da se kupa/tušira, pomera kablove i odlepljuje elektrode (o čemu dobija detaljno uputstvo prilikom postavljanja aparata). Nakon 24 sata nošenja, medicinsko osoblje skida holter sa pacijenta. Podaci se sa aparata prebacuju u računar a potom kardiolog analizira EKG pacijenta za čitav period nošenja (prati se srednja srčana frekvencija, depresija ST segmenta, poremećaji srčanog ritma, i ( loše snabdevenosti srčanog mišića krvlju) i potom kardiolog na osnovu analize EKG-a, uočava da li postoje poremećaji srčanog ritma, poremećaji provođenja srčanog impulsa, epizode ishemije i predlaže dalju dijagnostiku ili lečenje. Na ovaj način se ostvaruje objektivan uvid u stanje srčanog mišića i njegovog rada u toku 24h ili 48h.

PRIPREMA ZA HOLTER MONITORING EKG-A

Potrebno je samo da se pacijent okupa pre postavljanja holter aparata.
Bitno je da se tokom nošenja holter aparata pacijent ne približava magnetima, mikrtoralasnoj pećnici, detektorima metala i ne koristi električno ćebe, električni brijač ili električnu četkicu za zube, jer oni mogu da ometaju rad aparata.

Ukoliko želite da zakažete preventivni, redovni ili kontrolni pregled – pozovite nas!

POSETITE NAS

Gandijeva 176
Novi Beograd
Srbija

RADNO VREME

Pon-Pet: 09:00 – 19:30
Sub: 09:00 – 13:00
Ned: Zatvoreno

KONTAKT

+381 (0)11 770 46 56
+381(0)66 22 49 59
dr.natasa.ristic@gmail.com