Norveška ishrana-zdrava ishrana

Ukoliko želite da se hranite zdravo, a pritom da budete siti, primenite norveški način svakodnevne ishrane.

Tokom života i rada u Norveškoj, upoznala sam skandinavski način života i ishrane. Izazovna i teška klima, sa dugim i hladnim zimama, ne dozvoljava brze i lake dijete. Ishrana mora biti kvalitetna, uz dovoljno energije.

ČETIRI OSNOVNA PRAVILA ZA ZDRAV NAČIN NORVEŠKE ISHRANE

1. NAJVAŽNIJE JE VREME OBROKA I RAZMAK IZMEĐU OBROKA

Doručak oko 7-8h, ručak oko 12h, glavni obrok između 17-18h, lagana večera do 21h.

2. IZBOR HRANE

-za doručak obavezno hleb sa zrnevljem ili semenkama koji daje sitost i energiju celog dana, uz parče šunke, sira ili slatki premaz dzemom.

-ručak nema isto značenje kao kod nas, jede se oko 12h i uglavnom je mešana salata po želji (miks zelenih salata, paradajz, krastavac, maslinke, kukuruz uz kuvana jaja, piletinu ili tunjevinu).

-GLAVNI OBROK je od 17-18h. Sadrži meso, povrće i salatu. Tada se hleb ne konzumira!

Na primer mleveno meso formirano u mini ćufte, bez sosa, sa gotovim miksom povrća (npr mešavina brokoli, karfiol, šargarepa, šampinjoni itd). Ili piletina sa pirinčem i svežom salatom.

-lagana večera je najkasnije do 21h. Može biti voće, ili čaša jogurta sa parčetom tosta i namazom.

3. NE JEDE SE POSLE 21h!

Samim tim je zadovoljen na neki način princip autofagije. Organizam može da se odmori u toku sna, pošto nije opterećen varenjem teške hrane, koja često dovodi do nesanice ili košmarnih snova.

4. UMERENE KOLIČINE

JEDE SE ZADATI OBROK I NEMA DOSIPANJA HRANE!

Obroci u norveškoj nisu veliki. Za odraslu osobu se računa 150 grama mesa za glavni obrok uz 200 grama povrća. Tako da gotova porodična pakovanja mesa za četvoročlanu porodicu iznose 400 grama ( roditelji i dvoje dece).

Primer ishrane norveške porodice tipičnog radnog dana:

Tipičan dan za norvešku porodicu počinje u 06h. Priprema za posao i školu. Porodica obavezno zajedno doručkuje, ovsenu ili pirinčanu kašu ili parče integralnog helba sa zrnevljem (semenkama)

sa sirom po izboru. Za decu se obično pravi užina, sendvič sa šunkom, sirom, krastavcima uz obavezno voće (banana, jabuka, mandarina).

Odrasli i zaposleni obavezno imaju pauzu za ručak u 12h. Za ručak se u kantini uzima salata sa piletinom, tuna salata, salata sa jajima uz kafu. Pauza od 12-12.30. daje dovoljno snage za dalji popodnevni rad. Smanjuje umor, osećaj gladi i iscrpljenosti, doprinosi većoj koncentraciji. Norvežani konzumiraju dosta kafe, zbog dugih mračnih perioda tokom zime. To svakako ubrzava metabolizam, i povećava izbacivanje vode iz organizma (jer kafa je diuretik, kao i čaj).

Nakon završetka radnog vremena, odlazi se u nabavku dnevnih namirnica oko 17h. Tada se ustvari sprema glavni obrok, koji će porodica jesti zajedno oko 18h. Obroci su lagani i brzo se spremaju (za 20-tak minuta).

Uglavnom se dva puta nedeljno jede riba, dva puta nedeljno piletina, ostalim danima po izboru.

-prva opcija je losos ili bakalar, sa gotovom mešavinom povrća (pripremljen u rerni na pek papiru bez dodatih masnoća). Takva ishrana se može prilagoditi našem podneblju uz pastrmku i oslić.

-druga opcija je pileći file sa povrćem ili kari piletina sa pirinčem.

-treći omiljeni obrok su mini ćufte sa pire krompirom ili pireom od graška.

Od povrća je najzastupljenji krompir (u svim oblicima- baren, pečen u rerni, pire krompir), grašak, kupus, kelj, karfiol, krastavac i paradajz.

Od voća dominira bobičasto voće, jabuke, mandarine, narandže, banane, kivi.

Slatkiši se jedu samo jednom nedeljno, isključivo vikendom (deca se tako odgajaju od vrtića). Omiljene poslastice su brzo i lako spremljne pite od jabuka ili jednostavni keks voćni kolači.

Voda je izuzetno visokog kvaliteta, kao i mlečni proizvodi. Večera je vrlo lagana do 21h i podrazumeva parče hleba sa namazom uz čašu mleka ili jogurta.

Za vikend se sprema veći porodični obrok sa jačim mesom (govedina, jagnjetina, svinjetina) uz pečeni krompir i miks zelenih salata.

Obavezne su duge šetnje vikendom kroz prirodu (bez obzira na vremenske prilike).

Stara norveška poslovica kaže: Nema lošeg vremena, ima samo loše odeće i obuće…

Zato krenite u šetnju, očistićete se od loših misli i napetosti.