Post Covid Sindrom

POST COVID SINDROM

Lečenje COVID pacijenata ne prestaje po njihovom otpuštanju iz bolnice ili po dobijanju negativnog rezultata testa na koronavirus, s obzrom na to da mnogi tegobe osećaju još šest do 12 nedelja, a nekad i duže. Zato je važno da izabrani lekar pacijenta šalje specijalistima koji će lečenju pristupiti timski.

Post-COVID sindrom ili “produženi COVID“ je česta pojava nakon prelezane infekcije korona virusom u bilo kom kliničkom obliku.

Sa njim se mogu suočiti svi pacijenti, bez obzira na to da li su imali blagu formu bolesti bez simptoma, srednje teške ili teške oblike sa upalama pluća, ili one sa komplikacijama zbog kojih su koristili kiseoničnu potporu ili bili životno ugroženi i disali pomoću respiratora.

Najčešći simptomi posle preležanog COVID-a su:

• produženi gubitak mirisa, ukusa

• produžena glavobolja

• najčešći simptom je izuzetan osećaj umora, bezvoljnosti, malaksalosti, pa sve do depresije

• lupanje srca, tahikardija, aritmije

• oscilacije krvnog pritiska

• otezano pamćenje, usporeno razmišljanje, zaboravnost

• opadanje kose

Lečenjem “produženog COVID-a“, bave se specijalisti opšte medicine koji pacijente treba da usmeravaju ka određenim specijalistima. Pred njima je zadatak da razluče šta su organska oštećenja kao direktne posledice COVID-19 i da ih leče odgovarajućim lekovima, a šta se pojavljuje kao poremećaj mentalnog zdravlja (posttraumatski sindrom nakon prelezane CoVid infekcije, koji često dovodi do anksioznosti I depresija sa brojnim I raznolikim psihosomatskim imptomima).

COVID sistemska infekcija koja može da dovede do oštećenja svih organa i organskih sistema i da, pogotovo kod srednjih i teških pacijenata, oštećuje endotel, odnosno tkivo koje iznutra oblaže krvne sudove.

Kada je reč o organskim oštećenjima, pre svega se misli na oštećenja srca, jer se primetilo da često dolazi do zapaljenja srčanog mišića (miokarditisa sa perikarditisom), koje se registruje po enzimima ili na magnetnoj rezonanci, a da ljudi nisu imali neke specifične smetnje, osim Zamora I kratkog daha. Onda, postoji nenadano javljanje cerebrovaskularnih insulta – moždanih udara, kardiovaskularnog insulta – infarkta, šloga, tromboza perifernih krvnih sudova. Sve je to posledica organskih oštećenja. Simptomi oštećenja respiratorniog sistema su dugo kašljucanje, pritisak u grudima.

Potreban je pregled kardiologa, eho srca, Holter EKG-a, pregled pulmologa, spirometrija i dalja dijagnostika na koju eventualno uputi specijalista.

Tokom “produženog COVID-a“ pojavljuje se i sindrom fibromialgije, inače prisutan kao posledica teških infekcija. Simptomi su bezvoljnost, slabost, polimorfne tegobe, bolovi bez ikakvih pravila u mišićima, kostima i zglobovima, malaksalost, ukočenost, tremor, drhtavice i nesanica, kao jedan od čestih simptoma.

Nakon učinjenog internističkog, kardiološkog I pulmološkog pregleda, ukoliko se isključe organska oštećenja, pomoć treba potraziti kod psihijatra ili psihologa.

Ukoliko želite da zakažete preventivni, redovni ili kontrolni pregled – pozovite nas!

POSETITE NAS

Gandijeva 176
Novi Beograd
Srbija

RADNO VREME

Pon-Pet: 09:00 – 19:30
Sub: 09:00 – 13:00
Ned: Zatvoreno

KONTAKT

+381 (0)11 770 46 56
+381(0)66 22 49 59
dr.natasa.ristic@gmail.com