Zamaranje posle preležane korone (Post COVID sindrom)

Zamaranje posle preležane korone (Post COVID sindrom)

Jedan od najčešćih razloga posete kardiologu nakon preležane korone je upravo zamaranje, koje traje mesecima nakon infekcije.
Čak i mlade osobe i inače zdrave osobe, koje su imale blaži oblik CoVid infekcije sa simptomima  tipa gubitak čula ukusa i mirisa praćen blagom temperaturom oko 37 C, i tegobama koje su trajale  3 do 5 dana, iznenada mesec dana nakon korone odjednom počinju jako da se zamaraju.
Kako pacijenti opisuju, najmanji napor u vidu dnevnih aktivnosti dovodi do izrazitog zamaranja praćenog kratkim dahom, ubrzanim radom srca i oštrim probadanjem u predelu srca.
Kad kažemo najmanji napor mislimo na aktivnosti tipa  tuširanje, pranje posuđa, kuvanje ručka itd.
Pacijenti navode da u toku dana vrlo često moraju da se odmore i legnu.
Od kasnijih simptoma javljaju se opadanje kose, izmenjen ukus i miris, promena apetita, nesanica, osećaj gubitka životne energije. Tegobe traju od 3 do 6 meseci nakon preležane infekcije, i javljaju se kod 70% pacijenata.
Tada se i mlađe osobe, kao i inače zdrave osobe srednjih godina javljaju kardiologu, često po prvi put u životu.
Što se tiče pacijenata koji su imali težu ili tešku kliničku sliku sa upalom pluća, potrebom za kiseonikom ili bolničkim lečenjem, njima je obavezan pregled kardiologa mesec dana nakon prelezane COVID infekcije.
Razlog tome je što korona virus zahvata gotovo sve organe, i ispoljava se tamo gde je organizam najslabiji.
Obavezno se javite kardiologu da se uradi kardiološki pregled, EKG, ultrazvuk srca uz potrebnu laboratoriju i utvrdi da li postoji oštećenje srčanog mišića nakon kao posledica prelezane korone (miokarditis, perikarditis). Česti su nalazi izliva u srčanu maramicu (perikardni izliv), koji mogu biti takođe uzrok izrazenog zamaranja.
Vaš kardiolog će nakon takozvanog postkovid kardiološkog paketa, utvrditi stanje srčanog mišića, i eventualno potrebu za daljom dijagnostikom. Na primer u slučaju lupanja i preskakanja srca potrebno je uraditi 24h snimanje EKG odnosno Holter EKG-a.
Kod nekih pacijenata se javljaju varijacije krvnog pritiska, koje ranije nisu imali. Tako dolaze kod kardiologa sa povišenim pritiskom, koji nisu prepoznali, a od tegoba navode zujanje u  ušima, glavobolju, osećaj nestabilnosti. Tada je potrebno uraditi Holter krvnog pritiska 24h.
Korona može dati brojne neurološke simptome (upale nerava, bolove u kičmi, nogama, osećaj strujanja kroz ruke, noge, nevoljne pokrete, vrtoglavice itd). U tezim oblicime zbog nastanka tromba može se javiti šlog ili embolija pluća. Zato je potrebno individualno proceniti ko i koliko dugo treba da dobija lekove za razređivanje krvi.

Kardiološki pregled sa ultrazvukom srca je neophodan i pre početka bavljenja sportom (rekreativno ili profesionalno). Nakon pregleda će kardiolog odlučiti da li je potreban test opterećenja (zavisno od planiranih fizičkih napora i vrste sporta). Ukoliko planirate lagano da šetate, nije neophodno raditi test opterećenja.

Da zaključimo, korona je vrlo opasna i podmukla virusna infekcija koja zahvata više organa i zato se ispoljava u najrazličitijim kliničkim slikama.

Zahvaćenost i simptomi od strane srčanog mišića (miokarda) i krvnih sudova su prisutni kod  skoro dve trećine obolelih u post kovid sindromu. Pravovremeno lečenje je jedini način da sačuvate Vaše srce.

I ZATO OBAVEZNO POSETITE KARDIOLOGA  MESEC DANA NAKON PRELEZANE KORONE.

Leave a Reply