Dijagnostika

TENZIOMETRIJA – MERENJE KRVNOG PRITISKA

Merenje krvnog pritiska je široko raprostranjeno u našem narodu. Veliki broj domaćinstava ima neizostavno i aparat za merenje krvnog pritiska.

Problem nastaje u nepravilnom merenju krvnog pritiska, a često i u nepouzdanosti digitalnih merača krvnog pritiska. Tada pacijenti ne uzimaju terapiju ili uzimaju kada to i nije potrebno.

Pravilno merenje krvnog pritska manuelnim profesionalnim tenziometrom podrazumeva najmanje dva merenja. Prvi nakon razgovora sa pacijentom, a drugi nakon 15 do 20 minuta. Često pacijenti imaju takozvanu hipertenziju belog mantila, odnosno skače im pritisak kada dođu kod lekara. Ukoliko pacijent miruje 20 do 30 minuta i prilagodi se na prostor, nivo hormona stresa kortizola i adrenalina pada, i ponovljeno merenje moze pokazati normalne vrednosti krvnog pritiska.

Često se dešava da pacijenti dolaze kod kardiologa zbog niskog pritiska i vrtoglavice, slabosti, pospanosti izazvanih prevelikom ili nepotrebnom dozom leka za hipertenziju.

Hipertenzija ustvari ne postoji, već je skok pritiska bio usled posete lekaru i stresa.

U tim slučajevima vodi se dnevnik pritiska, ukoliko i dalje postoji sumnja na oscilacije pritiska, najsigurniji i najtačniji metod dijagnoze je 24h Holter monitoring krvnog pritiska (prati dnevno-noćne varijacije krvnog pritiska i pulsa).

Ukoliko želite da zakažete preventivni, redovni ili kontrolni pregled – pozovite nas!

POSETITE NAS

Gandijeva 176
Novi Beograd
Srbija

RADNO VREME

Pon-Pet: 09:00 – 19:30
Sub: 09:00 – 13:00
Ned: Zatvoreno

KONTAKT

+381 (0)11 770 46 56
+381(0)66 22 49 59
dr.natasa.ristic@gmail.com

Pozovite odmah