Kada treba uraditi ultrazvuk srca

Kada treba uraditi ultrazvuk srca

Nakon prelezane CoVid infekcije obavezno je uraditi kardiološki pregled sa ultrazvukom srca.

Ultrazvuk srca obavezno treba uraditi kada postoji šum. Šum na srcu, koji lekar čuje stetoskopom postavlja sumnju na bolesti srčanih zalistaka.

Obavezno  nakon srčanog infarkta, čime se procenjuje pokretljivost zidova I snaga srca kao pumpe. Tako se utvrđuje postojanje ožiljka ili srčane slabosti.

Neke infekcije, naročito virusne (korona virus, koksaki virus) mogu izazvati oštećenja ili zapaljenja srčanog mišića (miokarditis).

Kada je upalom zahvaćena I srčana maramica javlja se oštar bol, koji se pojačava na udah I pokret. Ultrazvukom srca procenjujemo da li postoji izliv u srčanoj maramici (perikardni izliv).

Ultrazvukom srca potvrđujemo postojanje tromba u srcu, zapaljenja na zaliscima ili tumora srca.

Ultrazvuk srca je od značaja za praćenje razvoja skoro svih srčanih bolesti i efekata propisane terapije.

Ultrazvuk srca je deo preoperativne pripreme.

Obavezan je ekspertski ultrazvuk srca kada se vrši procena za operaciju srca i srčanih arterija (bajpas), ali i u proceni spremnosti za druge hirurške intervencije.Za onkološki konzilijum neophodan je ultrazvuk srca sa procenom ejekcione frakcije (EF). Radioterapija I hemoterapija mogu biti toksične za srčani mišić i dovesti do proširenja srca, srčane slabosti, nepravilnog rada srca. Obavezno se radi kontrolni ultrazvuk nakon završenog protkola lečenja hemoterapijom, kao I procene za dalje lečenje.

Onkološki pacijenti koji su na radioterapiji i hemoterapiji treba povremeno da provere stanje srčanog mišića ultrazvukom.

Pacijentkinje tokom trudnoće ultrazvukom srca ploda mogu da otkriju urođene srčane mane.

Ultrazvuk srca i krvnih sudova može da otkrije proširenje srčane aorte, kao I rizik od nastajanja cepanja zida arterije (rupture aneurizme).Sportisti i bivši sportisti vrlo često imaju zadebljanje ili prošrenje srca, kao posledicu treninga. Najčešće je sportsko srce je zdravo srce.

U kasnijim godinama uz pridruzene bolesti, kao što je povišen krvni pritisak, može da pravi tegobe. Pacijenti treba da se sami jave na pregled kada se javi bol u grudima, zamaranje, nepravilan rad srca, preskakanje srca, otežano disanje.

Preventivni ultrazvuk srca se savetuje pacijentima koji imaju faktore rizika kao što su:

• Kada je u porodici bilo srčanih bolesti, to nam govori o genima tj. nasleđenom povišenom riziku za srčane bolesti.

• Šećerna bolest (dijabetes)

• Gojaznost

• Pušenje

• Povišen krvni pritisak

• Povišene masnoće u krvi.

Danas je kardiološki pregled bez ultrazvuka srca jednostavno nepotpun. 

Ultrazvuk srca traje oko pola sata, bezbedan je, nije neprijatan. Tokom pregleda pacijent leži na levom boku pri čemu levu ruku drži ispod glave.

Nije potrebna nikakva priprema za pregled. Redovno uzimati prepisanu terapiju bez obzira na pregled.

Leave a Reply